2013. március 3., vasárnap

Mitológia Percy Jackson-módra: Héra

Héra, az ég királynője
Héra a házasság, a nők és a szülés védelmező istennője, az ég királynője. Az olimposzi istenek első generációjához tartozik, Kronosz és Rheia gyermeke. Testvérei: Démétér, Hesztia, Zeusz, Poszeidón és Hádész. Zeusz felesége. Héra és Zeusz gyermekei: Árész, Hébé és Eileithüia. A római megfelelője Juno.

Szent állatai a kakukk, a tehén és a páva. A páva, Héra asszonyi szépségét, "páváskodó" asszonyi hiúságát fejezi ki. Nagy, tehénszerű barna szemében viszont az anyai tekintet nyugalmát látták, ezért gyakran nevezték/nevezik "tehénszemű" istennőnek. Szent növényei a lótusz és a gránátalma.

Gyermekei közül leginkább Hébére, az ifjúság istennőjére a legbüszkébb; míg Héphaisztosz, a sánta kovácsisten csúfsága nagyon bántja anyai hiúságát. Mikor Zeusz maga hozta világra Pallasz Athénét, Héra fiút szült apa nélkül. Héphaisztosz a tűz és kovácsmesterség istene azonban fogyatékosra sikeredett, ezért Héra letaszította őt az Olimposzról. Ettől kezdve lett Héphaisztosz az istenek kovácsa.

Héra híres volt bosszúálló természetéről, különösképpen Zeusz tudta sokszor bosszantani. Mivel férjének rengeteg szeretője volt, köztük halandó nők is, a Hérához kapcsolódó történetek közül több is arról szól, hogy bosszút állt a főisten választottjain. A házasság védelmezőjeként, ez különösképpen érzékenyen érintette őt. Ő maga a hitvesi hűség mintaképe.
Zeusz gyermekeit sem kímélte. (Példák erre a korábbi bejegyzéseimben is találhatók, pl.: Artemisz és Apollón születése.) A leghíresebb eset talán az volt, amikor két kígyót küldött a csecsemő Herkulesre, a gyermek azonban megfojtotta Héra kígyóit.

Héra nem szívlelte Zeusz félisten lányát sem, Tháliát. Viszont, a harmadik kötetben lehetősége lett volna Thália és Percy halála mellett voksolni a téli napfordulókor, mégsem tette. Ő is a két hős életben hagyására szavazott.
Héra és Zeusz kihasználták a modern időket, és házassági tanácsadóhoz fordultak, így meg tudták beszélni egymással érzéseiket és gondjaikat. (Derült ki a negyedik részből.)
 
A következő részben –a negyedik kötetben– több alkalommal is segített Percyéknek. Először akkor, amikor Janus, egy kisisten (kétarcú férfi, a kapuk istene: a kezdeté, a végé, a választásé) döntés elé állította őket, és próbálta Annabeth-t elbizonytalanítani választásában. Szerencsére Héra időben érkezett, és elküldte az istenséget. Ezután pedig étellel kínálta a hősöket, közben útmutatást adott nekik, Héphaisztoszhoz irányította őket.
Később arra is fény derült, hogy Héra a háttérből segítette a fiatalokat, még ha ezzel bajba is sodorta őket. Fizetett Geryonnak, így a hősök áthaladhattak a démonfarmon. A Három G Farmon segített Percynek megölni Geryont, a háromtestű démont: Percy nyílvesszőjét egyenesen tartotta a levegőben, ugyanis a fiú inkább kardforgatásban volt jobb, mint íjászatban. Ő vezette Percyt Kalüpszó szigetére, ő nyitotta és mutatta meg az utat a titánok hegyére.

Héra is csatlakozott az istenekhez a Tüphón elleni harcban. Az Olimposzon küzdő Annabeth-re majdnem rázuhant Héra szobra, amit a lány az istennő bosszújának tulajdonított, amiért arra kérték őt korábban, hogy inkább ne segítsen nekik többet.
A győzelem után kissé megvetően gratulált a hősöknek, de látszott rajta, hogy ellenszenvének ellenére hálás volt.

Miután Annabeth megsértette Hérát azzal, hogy nem kérnek többet a segítségéből, az istennő elég vicces módját választotta a bosszúnak…
„Áthaladtunk egy nagy, márvány boltív alatt, melynek oldalát Zeusz és Héra szobrai díszítették.
Annabeth Héra szobrára nézett, és elhúzta a száját.
- Utálom! - suttogta.
- Talán elátkozott, vagy ilyesmi? - kérdeztem. Annabeth tavaly lekerült Héra kedvenceinek listájáról, de a lány nem nagyon emlegette a dolgot.
- Apró dolgokkal keseríti meg az életem - felelte. - Héra szent állatai a tehenek, ugyebár...
- Igen.
- Héra teheneket küld rám. Megpróbáltam nem vihogni.
- Tehenek? San Franciscóban?
- Bizony. Általában csak a nekem hagyott lepényeikkel találkozom: az udvarunkon, a járdán, az iskola folyosóján. Alaposan meg kell néznem, hová lépek.”
Az utolsó olimposzi, 136. oldal

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése